Ossiclor 35 WG
588g bakaroksihlorida i to:
403g kao bakar hidroksid Cu(OH)₂
185g kao bakar hlorid CuCl₂
WG formulacije, plave boje
PREVENTIVNI KONTAKTNI FUNGICID I BAKTERICID
Osnovna prednost preparata:
- bakar u obliku bakarhlorida ( 185 g ) rastvara se neposredno u atomizeru i deluje
odmah po primeni, a
- 403 g bakra nastavlja delovanje kao i svaki drugi bakarhidroksid.
Na taj način je obezbeđeno i brzo početno i dugo produženo delovanje
WG formulacija:
- obezbeđuje kvalitetnu pokrovnost prskanih površina i manje spiranje padavinama.
Plava boja: vidljiv pokazatelj kvaliteta prskanja i pokrivenosti biljaka preparatom.
SPEKTAR DELOVANJA I PRIMENA
Gajena biljka |
Bolest i prouzrokovač |
Konc./kol primene |
Vreme primene |
Vinova loza |
Plamenjača (Plasmopara viticola) Crvena palež (Pseudopeziza tracheiphila) Crna trulež (Guignardia bidwellii) |
0,2 - 0,35% |
do početka cvetanja, posle cvetanja do „šarka“ i posle berbe |
Koštičavo voće (breskva, kajsija, višnja, trešnja, šljiva) |
„PLAVO PRSKANJE“ **** Patogeni stabla i grana: -Šupljikavost (Stigmina carpophila = Clasterosporium carpophilum) -bakterije (Pseudomonas spp i druge), - druge gljivice (Stigmina carpophila, Cytospora spp, Fusicoccum sp i dr.) -Infekcioni potencijal bolesti lista, cveta i ploda (Monillinia spp i dr) |
0,35 – 0,4% |
-Od početka opadanja lišća – do kretanja vegetacije, -posebno značajno po obavljenoj rezidbi |
Breskva, nektarina |
Kovrdžavost lista (Taphrina deformans) |
0,35 – 0,4% |
U mirovanju vegetacije, pred početak pucanja prvih pupoljaka |
Jabuka i kruška |
Čađava pegavost lista i krastavost plodova (Venturia inaequalis, V. pyrina) |
0,3% |
U kretanju vegetacije: faza „mišje uši“ do pojave „roze pupoljka“ |
Bakterijska plamenjača (Erwinia amylovora)) |
0,25% |
u jesen kada opadne oko 50% lišća i po opadanju lišća = obavezno kada je u zasadu bilo infekcije u tekućoj godini |
|
0,05% |
Na početku cvetanja i na 3-5 dana u toku cvetanja kada ima uslova za razvoj bolesti |
||
Malina |
Sušenje izdanaka (Didymella applanata) |
0,35% |
Do početka cvetanja i u jesen pred opadanje lišća |
Jagoda |
Siva pegavost lista (Mycospherella fragariae), Bakteriozna pegavost lista (Xanthomonas fragirae) |
0,35% |
Preventivno, pre kretanja vegatacije |
Krompir, Paradajz, Krastavac, lukovi, lubenice, dinje |
Plamenjače, pegavosti (crna, siva, mrka), antraknoza, bakterioze i dr. |
0,35%, tj- do 2 kg/ha |
Preventivno, kada su stvoreni uslovi za razvoj bolesti |
Kupus |
Plamenjača (Peronospora parasitica), Bela rđa (Albugo candida), Bakterijska vlažna trulež (Erwinia carotovora subsp. carotovora), Bakterijska pegavost (Xanthomonas campestris) |
0,25 – 0,35% |
Preventivno, pre nastupanja uslova za razvoj bolesti |
Pasulj |
Bakterioze, plamenjača i dr. |
0,35%, tj- do 2 kg/ha |
Preventivno, pre nastupanja uslova za razvoj bolesti |
**** Za jesenje-zimsko prskanje koštičavog voća do pucanja pupoljaka, a za jabučasto do „roze pupoljka“, dodati 2,7 l/ha mineralnog ulja. Ova količina mineralnog ulja pojačava baktericidno i fungicidno delovanje bakra, dok veće količine mineralnog ulja služe za insekticidno i akaricidno delovanje.